Katarzyna Bosacka wskazała najzdrowszą kiełbasę na grilla

Zastanawiasz się, jaką kiełbasę wrzucić na ruszt? Katarzyna Bosacka nie ma wątpliwości, mimo że dla wielu to dość zaskakujący wybór.

Jaką kiełbasę wrzucić na ruszt? Czy warto sięgać po gotowce w marynatach? Jak zdrowo grillować? Katarzyna Bosacka, edukatorka konsumencka i dziennikarka, zdradziła tajniki zdrowego grillowania w rozmowie z portalem se.

Katarzyna Bosacka w rozmowie z se.pl podzieliła się kilkoma wskazówkami dotyczącymi grillowania. Zaleciła, by grillować na metalowych tackach wielorazowego użytku, powoli, na niewielkim żarze. Należy bowiem mieć na względzie, że podczas grillowania mięsa wytapiający się tłuszcz opada na żar czy płomień. Powstają wtedy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA ), niebezpieczne dla zdrowia związki, które trafiają do grillowanych produktów wraz z dymem.

Wskazała również, że najlepszą kiełbasą, jaką można wrzucić na ruszt, jest… biała kiełbasa surowa. Bosacka dodała, że produkt nie powinien zawierać konserwantów. Oczywiście istotne jest, by charakteryzował się krótkim składem.

„Kiełbasy zawierające konserwanty E250 i E251 (azotyn i azotan sodu) nie są przez dietetyków i naukowców zalecane na grilla. W trakcie grillowania kiełbasy, która zawiera te konserwanty, a jest to znakomita większość kiełbas polecanych na naszym rynku na grilla, powstają rakotwórcze nitrozoaminy” – wyjaśnia ekspertka.

Nitrozoaminy to szkodliwe substancje, które powstają, kiedy w wysokiej temperaturze grillowane są mięsa peklowane czy wędzone, do których produkcji wykorzystano wspomniane przez Bosacką związki azotowe: azotany i azotyny. Związki te stosowane są jako substancje konserwujące mięso, m.in. w kiełbasach. Dlatego też lepiej sięgać po świeże mięso, niepeklowane, czyli białą kiełbasę surową o dobrym składzie.

Autor: pysznosci

Morgan Howen