Przepis na łososia pieczonego w folii lub bez niej warto znać – to jeden z najlepszych sposobów na tę rybę. Wystarczy dobrze doprawić mięso, zadbać o odpowiedni czas pieczenia i rewelacyjna potrawa gotowa! Jak przyrządzić łososia pieczonego? Wszystko wyjaśniamy!
Łosoś w piekarniku w folii to danie, które przygotujemy dosyć szybko i prosto. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze! Łososia płuczemy, usuwamy z niego ości i zdejmujemy skórę. Oba filety osuszamy papierowym ręcznikiem, rozprowadzamy na nich odrobinę masła i oprószamy je po obu stronach solą oraz pieprzem. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim filety. Każdy z nich skrapiamy także odrobiną soku z cytryny oraz kładziemy po jednym jej plasterku. Tak przygotowane kawałki łososia kładziemy na folii aluminiowej i zawijamy. Ile piec łososia w folii w piekarniku? Wystarczy, gdy wstawimy rybę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut.
Autor: haps