Magazyn konsumencki Öko-Test wziął pod lupę paprykę słodką w proszku sprzedawaną w znanych sklepach sieciowych. Chociaż badania dotyczyły rynku niemieckiego, wiele sieci, których produkty zbadano, działa również w Polsce. Wśród nich znalazły się m.in. Aldi, Lidl, Kaufland i Rossmann.
Niemiecki magazyn konsumenck Öko-Test przeprowadził badania na 33 produktach słodkiej papryki w proszku, oferowanych przez wiele popularnych marek. Wyniki były zaskakujące — niemal połowa testowanych produktów nie zdała testu z powodu wysokiego stężenia niebezpiecznych pestycydów.
Słodka papryka jest jednym z najczęściej używanych przypraw, obok pieprzu. Niestety, jak pokazały badania, może być jednym z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów na rynku. W badaniach Öko-Test uwzględniono produkty takich sklepów jak Aldi, Lidl, Kaufland, Rossmann, Edeka, Rewe, Netto, Norma, Dm, Penny, Tegut, Edora, Alnatura, Hartkorn, Müller, Dennree, Wagner i Brecht.
Z 33 testowanych produktów, aż 13 otrzymało ocenę „niedostateczną” ze względu na ekstremalne i wielokrotne przekroczenie dopuszczalnego stężenia niedozwolonych środków. Dodatkowo pięć kolejnych produktów również przekroczyło dopuszczalne wartości, chociaż w tych przypadkach były pewne niepewności co do pomiarów. Według Öko-Test, te produkty również nie powinny być sprzedawane.
W większości przypadków chodziło o pozostałości glufosynatu — środka stosowanego do eliminacji z uprawy jednorocznych chwastów szerokolistnych. Jest on toksyczny dla ryb i bezkręgowców wodnych, a także może być „lekko” toksyczny dla ssaków w większych ilościach. Europejska Agencja Chemikaliów określiła go jako szkodliwy dla rozrodczości u ludzi.
W papryce wykryto również mepikwat, regulator wzrostu mający negatywny wpływ na organizmy żywe, który jest zakazany do stosowania na europejskich uprawach. Ponadto podejrzane przyprawy zawierały całą gamę innych substancji, a rekordowa próbka papryki miała w sobie 23 różne pestycydy naraz.
Z 33 testowanych produktów, 15 zostało określone jako „dobre”. To pokazuje, że możliwe jest dystrybucja słodkiej papryki bez niebezpiecznych toksyn w składzie. Jednak pytanie pozostaje, dlaczego papryka jest tak mocno zanieczyszczona?
Papryka przyprawowa rośnie w monokulturach, które wymagają dużo wody i wysokich temperatur, co sprzyja rozwijaniu się chorób. Końcowy produkt, który trafia do sklepów, zwykle pochodzi z mieszanki wielu upraw, w tym z krajów takich jak Chiny i Brazylia, gdzie europejskie normy stosowania pestycydów nie są przestrzegane.
Autor: Oko-Test