Już sam wybór pieczywa może mieć istotny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli zjadamy je w dużych ilościach, bazując głównie na białej mące. Sytuację może pogorszyć nieodpowiednie smarowidło, słodkie dodatki, a nawet warzywa.
Dla wielu Polaków pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Sięgamy po nie niemal przy każdym posiłku, co potwierdzają dane GUS-u – przeciętny Polak zjada w ciągu roku prawie 36 kg pieczywa.
Niestety wiele osób wybiera tylko pieczywo z białej mąki, rezygnując ze znacznie zdrowszych wypieków pełnoziarnistych, które są bogatym źródłem błonnika, a także cynku, fosforu, żelaza i magnezu.
Warto pamiętać, że białe pieczywo to źródło soli, której nadmiar sprzyja nadciśnieniu oraz węglowodanów, które mogą wpływać na skoki cukru (może to być szczególnie niebezpieczne dla osób z cukrzycę lub stanem przedcukrzycowym).
Winowajcą jest też gluten (białko zawarte w zbożach). Osoby, które go nie tolerują mogą mieć poważne reakcje po spożyciu produktów zbożowych.
Autor: abczdrowie